Четирите жениМного ми се иска да споделя с вас една приказка, която прочетох в интернет. Разказана е в книга на  Джериес Авад:

Живял някога богат търговец. Той имал четири жени. Обичал най-много четвъртата, обсипвал я със скъпи дрехи, глезел я с всякакви лакомства, грижел се за нея и й давал винаги най-доброто.

Обичал много и третата си жена. Бил много горд с нея, държал да я показва на всичките си приятели, но постоянно се страхувал, че тя ще избяга от него с някой друг мъж.

Имал чувства и към втората си жена. Тя била дискретна, много търпелива и той й доверявал всичките си тайни. Когато имал проблеми, търговецът се съветвал с нея и тя винаги намирала изход от трудностите.

Първата му жена била негова вярна спътница, грижела се за богатството, търговските му дела и домакинството. Търговецът обаче не обичал първата си жена и макар че тя изпитвала към него силни чувства, той едва я забелязвал.

Един ден търговецът се разболял. Разбрал, че скоро ще умре. Мислел за охолния си живот и си казал: "Сега имам четири съпруги, но когато умра, ще остана без тях. Колко самотен ще бъда!"

Затова попитал четвъртата си жена:

– Обичах те повече от всички, дарявах те с най-прекрасни дрехи и се грижех непрестанно за теб. Сега умирам, ще ме придружиш ли в смъртта, за да останем заедно?

– Няма начин – отсякла четвъртата жена и без да каже нещо повече, си тръгнала.

Отговорът й се забил като остър нож в сърцето на търговеца. Натъжен, той попитал третата си жена:

– Обичах те през целия си живот, ще дойдеш ли с мен в отвъдното?

– Не – отговорила тя. – Животът тук е твърде хубав! Когато умреш, ще се омъжа за друг!

Търговецът целият изтръпнал от болка. Тогава попитал втората си жена:

– Винаги когато съм имал нужда от помощ, ти си се отзовавала. Сега отново се нуждая от теб. Когато умра, ще ме последваш ли, за да не бъда сам?

– Съжалявам, но този път не мога да ти помогна – отговорила тя. – Мога единствено да те изпратя до гроба.

Отговорът сразил търговеца като гръм, след който останал безмълвен. Тогава се чул глас:

– Аз ще дойда с теб. Ще те последвам, където и да отидеш.

Търговецът погледнал и видял първата си жена. Тя била само кожа и кости, сякаш страдала от недохранване. Силно разстроен, търговецът казал:

– Трябваше да се грижа по-добре за теб, когато имах възможност!

 

Всъщност всеки от нас има „четири жени” в своя живот.

„Четвъртата жена” е нашето тяло. Без значение колко усилия полагаме, за да изглежда добре и да е здраво, то винаги ни напуска, когато умрем.

„Третата жена” са парите ни, професията, положението ни в обществото. Когато умрем, те отиват при някой друг.

„Втората жена” са семейството и приятелите ни. Без значение колко са ни близки приживе, те могат само да ни придружат в последния ни житейски път – до гроба.

А „първата жена” е нашата душа, нашето Унихипили бих допълнила аз, която често пренебрегваме в стремежа си към материално богатство и чувствено удоволствие. Тя единствена може да ни последва дори и в смъртта. Затова е добре да се грижим за нея и да зачитаме желанията й сега, а не когато сме на смъртния си одър.
Душата ни, нашето Унихипили е единствената част от нас, която ще ни съпътства винаги.

Хоопонопоно продължение: Замисляли ли сте се, дали и вашето Унихипили не е само кожа и кости, недохранено от вашата и любов и внимание? То е с вас от момента в което сте се появили като душа във Вселената. Спомените ви от всички минали животи са в него. Замисляли ли сте се какъв товар носи? Благодарили ли сте му досега поне за това, че е част от вас?

Унихипили е най-драгоценната част от нас, която се развива заедно с нас. Всичко останало е важно за достойното ни и комфортно съществуване на Земята, но временно.

Всъщност, Унихипили може и да ни напусне, но това е част от друга приказка, която ще ви разкажа друг път.

Спрете да ме четете и веднага повикайте своето Вътрешно дете. Не губете повече нито минута,  за да  му кажете думи на любов и благодарност. 

Обичам те!

One thought on “Четирите Жени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.