ПРОСТИ-МиДружахме. Обичахме се. Оженихме се. Роди се дете. Съвместен живот. Развод.
Ето такава обикновена история се случи с мен преди много години. Но вероятно ще се намерят читатели, които от собствен опит знаят колко емоции, скрита болка и ненавист могат да крият един съвместен живот и развод.
В моя случай на мъжа ми не му харесваше моята работа и пътуванията ми. Но тъй като той на този етап не можеше да обезпечи финансово семейството ни, аз изобщо не допусках варианта да напусна работа заради мира в семейството. Мъжът ми беше абсолютно сигурен, че аз се развличам и не съм му вярна. При него се появи друга жена и…. аз си тръгнах  окончателно и безвъзвратно.
Но само ако с това свършваше всичко! Без да изпадам в подробности ще кажа, че да се договарям за каквото и да било с бившия ми мъж беше много сложно, а трябваше. Имахме син. Всеки наш разговор завършваше с емоционално сътресение. Бившият ми мъж всеки път ме упрекваше в невярност, аз отначало се оправдавах, припомняйки му неговите  грехове, а после просто започнах да отказвам разговорите с него, изключвайки телефона. Всеки от нас беше твърдо уверен в своята правота.
Две години преди това аз бях започнала да практикувам Хоопонопоно. Единственото, което правех тогава бе мислено да си повтарям всичките четири инструмента: „Съжалявам. Моля те, прости ми. Благодаря. Обичам те.” В определен момент с бащата на моя син ние започнахме по-често да се споразумяваме, но той не пропускаше при възможност  да напомни, че някога аз съм разрушила неговата прекрасна представа и доверие към жените.
На поредния упрек от бившия си мъж аз внезапно изрекох: „Моля те, прости ми.” Изведнъж настъпи дълга пауза. Продължих: „Прости ми за всичко, което съм ти причинила волно или неволно. Прости ми за всичко, което те е карало да преживяваш негативни емоции. Прости ми за това, че може да съм постъпила неправилно, но оттогава мина много време. Ти имаш друго и сплотено семейство, аз имам свое семейство… Прости ми, ако можеш. Много съжалявам….”
Не знам какво се случи тогава, но смея да предполагам, че Създателят изтри някаква програма, която предизвикваше нашите негативни емоции един към друг, претенции, разочарования. От този момент в нашите срещи има само мир и уважение един към друг. Нашият син е много щастлив, тъй като той също страда и дълго време чувстваше напрежение от изглеждащите на вид неразрешими противоречия между силно обичаните, макар и много различни родители!
Хоопонопоно инструментът „Моля те, прости ми” е един от любимите ми.  Аз и досега често го произнасям мислено и на глас.
Мирът започва от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.